Blind diner Breda

Dineren in het donker bij ZWART

Klamme oksels, knikkende knieën en kriebels in mijn buik. Waarvoor? Mijn allereerste blind date. Inmiddels is dit spannende etentje achter de rug en zijn mijn stoutste verwachtingen overtroffen. Ik kan het dan ook iedereen aanraden: dineren in het donker bij ZWART!

Blinde obers gezocht?

Heb je enkele maanden geleden de oproep voor ‘blinde obers’ ook voorbij zien komen? Toen de zoektocht begon, dachten veel mensen dat het om een grap ging. Maar niets bleek minder waar. Blinden en slechtzienden zijn namelijk het beste in staat om in het donkere restaurant hun weg te vinden en zij nemen de gasten graag mee in hun belevingswereld. De vele aandacht voor de zoektocht heeft geholpen, want inmiddels zijn er 6 blinde obers in dienst bij ZWART: de jongste is 24 jaar en de oudste is 62 jaar.

Team Zwart

Onze gastvrouw Gladys

Onze gastvrouw is Gladys, een 62-jarige vrouw die van jongs af aan al blind is en al 20 jaar niet meer heeft gewerkt. Werken bij ZWART ervaart ze dan ook als een feestje. Zíj is hier tenslotte degene die de touwtjes in handen heeft. Met haar vrolijke verschijning en vlotte babbel wist ze ons allemaal te imponeren waardoor er meerdere keren voor haar werd geapplaudisseerd. Ze werd er rood van zei ze, maar ze was blij dat wij dat niet konden zien in het donker.

Gladys

Mmmm… lekker eten!

Nadat we onze horloges, telefoons en andere dingen die licht geven in een kluisje hadden weggestopt, gingen we in polonaise-vorm (het blijven Brabanders) naar het restaurant waar Gladys ons één voor één naar onze stoel leidde. En toen begon het pas echt. De eerste minuten zijn even gek, maar gelukkig went het snel. We kregen maar liefst 5 gangen voorgeschoteld en het was af en toe lastig om te plaatsen wat je zat te eten. Netjes met mes en vork eten is bovendien een behoorlijke uitdaging als je niet weet waar je moet prikken.

“Time flies when you’re having fun”

De tijd vloog voorbij! Voor mijn gevoel hebben we een klein uurtje binnen gezeten, maar in werkelijkheid kwamen we pas na ruim 2 uur het restaurant uit. Ik vond het best een beetje spannend, want als je lichtelijk claustrofobisch bent, staat een avondje in het donker doorbrengen niet bovenaan je bucket list. Toch wilde ik graag een poging wagen en ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Wat een beleving!

Zwart Breda

Gaat dat zien!

Tja… gaat dat zien. Niet letterlijk in dit geval, maar je begrijpt wat ik bedoel.  Waar je normaal gesproken om de haverklap je telefoon erbij pakt, blijf je hier in gesprek met je tafelgenoten. En waar je anders weleens denkt “dat lust ik niet”, proef je hier eerst voordat je oordeelt. En hou je wel van een potje roddelen over je collega’s? Denk er dan maar eens aan dat die collega’s weleens in hetzelfde restaurant kunnen zitten…

Zwart Breda

ZWART is gevestigd in de Haven van Breda en geopend van woensdag t/m zaterdag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s