Path

Maak jij Tilburg een stukje groener?

Het mag allemaal best wel een beetje groener in Tilburg, vind je ook niet? De stad staat zelfs in de top vijf van meest versteende gemeenten van Nederland. Met een groen dak, draag jij je steentje bij aan een groenere stad.

Groen dak Breda

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dak dat bedekt is met planten, groen dus. Er zijn verschillende mogelijkheden om je dak groen te maken. Zo werken wij bijvoorbeeld met A-kwaliteit sedum. Dat zijn 8 tot 10 verschillende vetplanten en daarom eenvoudig in onderhoud. Het sedum wordt geleverd in de vorm van cassettes. Deze zijn vergelijkbaar met legosteentjes en daarom gemakkelijk op het dak te plaatsen. In deze video legt Mattijs uit hoe je een groen dak zelf in elkaar zet.

Voordelen van een groen dak

Een groen dak biedt vele voordelen. Een groen dak:

 • verlengt de levensduur van het dak;
 • absorbeert regenwater;
 • is goed voor de biodiversiteit (vogels en bijen worden er blij van!);
 • zorgt voor geluidsisolatie;
 • werkt verkoelend;
 • is onderhoudsarm;
 • verhoogt het rendement op jouw zonnepanelen.

Groen maakt blij!

Uit onderzoek blijkt dat voldoende groen zorgt voor blije buurtbewoners. Groen vermindert namelijk stress en verbetert je welzijn.

Subsidie voor groene daken in Tilburg

Een ander voordeel van een groen dak is dat je subsidie kan aanvragen bij Gemeente Tilburg. Deze subsidie bedraagt €33,- per m2 bij een EPDM of PVC dak en € 35,- per m2 bij een bitumen dak. Het aanvragen van de subsidie voor een groen dak is heel eenvoudig en Gemeente Tilburg vergoed op deze manier 40% van de kosten van je groen dak. Je hebt enkele gegevens nodig zoals de oppervlakte van jouw dak, het aantal soorten planten, de factuur en foto’s van het eindresultaat. Wij helpen jou uiteraard graag bij vragen waar je geen antwoord op weet.

Werkwijze

Heb je interesse in een groen dak? Wij gaan als volgt te werk:

 • Meld je aan via de aanmeldpagina.
 • Wij sturen jou een mail waarin we om meer informatie over jouw dak vragen. Hierbij moet je denken aan de lengte en breedte van jouw dak, en je adres. Ook kun jij de datum kiezen waarop het groene dak bij jou thuis geleverd wordt.
 • Wanneer wij alle informatie hebben, sturen wij jou een factuur.
 • Factuur betaald? Wij leveren de doe-het-zelf pakketten tot aan je deur.

Dankzij onze instructievideo is het aanleggen van de daktuin een fluitje van een cent. Wil je liever dat je daktuin wordt aangelegd door een expert? Ook dat is mogelijk. Dit kun je aangeven op het aanmeldformulier. Onze voorraad is beperkt, dus op=op!

Expertise

Voor dit project werken wij samen met een expert op het gebied van groene daken: Mattijs van Dalen van Green Revolution. Hij heeft al meer dan 400 groene daken aangelegd!

Wat kost een groen dak?

Wij bieden twee varianten aan, namelijk:

 1. Een doe-het-zelf pakket inclusief sedumcassettes, grind, viltdoek, bladvanger en transport voor een EPDM of PVC dak voor € 82,50 per m2. Na aftrek subsidie is dat € 49,50 per m2.
  Een doe-het-zelf pakket inclusief sedumcassettes, grind, viltdoek, bladvanger, worteldoek en transport voor een bitumen dak voor € 87,50 per m2. Na aftrek subsidie is dat € 52,50 per m2.
 2. De realisatie door Mattijs is ook mogelijk met de volgende arbeidskosten bovenop de kosten voor het groen dak zoals hierboven staat beschreven: 
  Dakoppervlak 1 – 10 m2 € 150,-
  Dakoppervlak 11 – 20 m2 € 300,-
  Dakoppervlak 21 – 50 m2 € 450,-
  Dakoppervlak 50+, je ontvangt een aparte offerte.

Onze tarieven zijn all inclusive. Dat betekent dat alles wat je nodig hebt voor een groen dak bij de prijs zit inbegrepen, van de plantjes tot aan het transport!

Veelgestelde vragen

Wij kunnen ons voorstellen dat je met vragen zit. Bekijk daarom de veelgestelde vragen onderaan deze pagina. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op. Wij staan je graag te woord!

Heb je een vraag?

Bekijk de FAQ onderaan de pagina of stuur ons een berichtje als jouw vraag er niet tussen staat. Wij denken graag met je mee!

Stuur een berichtje

Green Revolution

Wij werken samen met Mattijs van Dalen van Green Revolution: dé groene daken & daktuin specialist. Mattijs heeft jarenlange ervaring met het aanleggen van groene daken en tovert ieder dak om tot een prachtige daktuin.

TV-tuinman Lodewijk Hoekstra als ambassadeur

Nederlands bekendste tv-tuinman en voormalig presentator van Eigen Huis & Tuin Lodewijk Hoekstra is ambassadeur van ons groene project en daar zijn wij heel blij mee! “Ik wil mensen inspireren om zelf actie te ondernemen bij het verduurzamen en vergroenen van hun eigen leefomgeving.”

Veelgestelde vragen

Wij bieden twee varianten aan, namelijk:

 1. Een doe-het-zelf pakket inclusief sedumcassettes, grind, viltdoek, bladvanger en transport voor een EPDM of PVC dak voor € 82,50 per m2. Na aftrek subsidie is dat € 49,50 per m2.
  Een doe-het-zelf pakket inclusief sedumcassettes, grind, viltdoek, bladvanger, worteldoek en transport voor een bitumen dak voor € 87,50 per m2. Na aftrek subsidie is dat € 52,50 per m2.
 2. De realisatie door Mattijs is ook mogelijk met de volgende arbeidskosten bovenop de kosten voor het groen dak zoals hierboven staat beschreven: 
  Dakoppervlak 1 – 10 m2 € 150,-
  Dakoppervlak 11 – 20 m2 € 300,-
  Dakoppervlak 21 – 50 m2 € 450,-
  Dakoppervlak 50+, je ontvangt een aparte offerte.

Bij onze tarieven zit alles wat je nodig hebt voor een groen dak bij de prijs inbegrepen, dus ook het transport! Je hoeft dus niets extra’s in huis te halen om jouw dakje groen te maken.

Een groen dak kan worden gerealiseerd op:

 • Bitumen
 • EPDM
 • PVC

Daken met golfplaten zijn niet geschikt voor dit type groen dak. Wij bieden een groen dak aan die op een maximale hellingshoek van 25 graden kan worden gerealiseerd. Ook moet het dak zonlicht opvangen; het sedum kan niet overleven in de schaduw.

V.L.N.R. PVC, EPDM, BITUMEN

 

Wanneer je kiest voor een doe-het-zelf pakket, mag je zelf aan de slag. Wij hebben een video gemaakt waarin wij uitleggen hoe je dat aanpakt.

Nee. Een groen dak heeft juist een beschermende functie. Het beschermt tegen alle weersinvloeden zoals zon en hagel. Zeker bij een nieuw dak zorgt een groen dak voor verdubbeling van de levensduur.

LET OP! Je dak kan beschadigd raken door wortelgroei van agressief groeiende planten (onkruid). Zorg ervoor dat je het dak minimaal twee keer per jaar onderhoudt om sterk wortelende planten te verwijderen.

Een groen dak gaat oneindig lang mee, mits je het goed onderhoudt. De dakbedekking van bitumen of EPDM gaat gemiddeld 30 tot 50 jaar mee. Voordeel van een groen dak is dat de levensduur van de dakbedekking wordt verdubbeld.

De gegevens kun je zelf meten of je kunt mogelijk bouwtekeningen opvragen bij het gemeentearchief van de Gemeente Tilburg. Bij vraag 7 van veel gestelde vragen gaan wij dieper in op dit onderwerp.

Er zijn meerdere gegevens nodig om bouwkundig te kunnen beoordelen of de dakconstructie stevig genoeg is. Dit zijn: de hoogte van de balk, de lengte van de balk (overspanning van muur tot muur) en de (hart-op-hart-) afstand van de balken. Enkele voorbeelden van lengte en balkmaten (geschaafd hout) welke voldoen om een sedumdak te kunnen dragen:

 • 2 meter lengte  > 14½ cm hoog; > ± 4 cm dik; afstand van de balken ±60 cm.
 • 2½ meter lengte> 15½ cm hoog; > ±5 cm dik; afstand van de balken ±60 cm.
 • 3 meter lengte >  17 cm hoog; > ±6 cm dik; afstand van de balken ±60 cm.
 • 3½ meter lengte > 19½ cm hoog; > ±6 cm dik; afstand van de balken ±60 cm.

Een eenvoudige check van de sterkte van dakbalken vindt u bij het Centrum Hout op  ‘ houtinfo.nl/toepassingen/balkenschuif‘. Op deze website kunt u de gegevens invoeren.

Wanneer je er zelf echt niet uitkomt kun je ons zoveel mogelijk gegevens sturen zodat Mattijs kan beoordelen of het dak sterk genoeg is. Onze partner Mattijs van Dalen van Green Revolution heeft meer dan 400 groene daken aangelegd en beschikt daarom over voldoende kennis.

Het groene dak dat wij aanbieden weegt circa 65 kilo per m². Dit is het waterverzadigde gewicht (inclusief regenwater).  Dit is vergelijkbaar met een laag grind. 

 • Een groen dak zorgt voor een verlenging van de levensduur.
 • Een groen dak zorgt voor verkoeling in de zomer.
 • Een groen dak buffert regenwater.
 • Een groen dak is goed voor de bevordering van de biodiversiteit.
 • Je woning wordt meer waard
 • Mensen worden gelukkig met meer groen!

Voor subsidie van de Gemeente Tilburg geldt dat de werkelijke kosten per vierkante meter voor 40 tot maximaal 60% worden vergoed, met een maximum van €40,- per m2. Aanvullende informatie hierover staat op deze pagina van de Gemeente Tilburg.

Ja, je kunt af en toe over het groene dak lopen. Bijvoorbeeld om het dak te onderhouden of bij het wassen van je ramen. Soms worden ook staptegels in het groene dak verwerkt, maar dit is niet noodzakelijk. Het sedum kan niet tegen ‘permanente’ afdekking (door bijvoorbeeld materialen die op het groene dak worden gelegd).

Het groene dak is zo goed als onderhoudsvrij. Je hoeft slecht twee keer per jaar het dak op.

Tijdens het onderhoud zijn de volgende punten van belang:

 • Verwijderen van niet gewenste planten (onkruid);
 • Verwijderen van sedum in de grindrand;
 • Het vrijmaken van de hemelwaterafvoer;
 • Het aanbrengen van voeding.

Als optie bieden wij het onderhoud aan via Green Revolution. Je kunt hiervoor contact opnemen met Mattijs van Dalen; onze groen dak specialist.

 

Ja. Groene daken en zonnepanelen gaan goed samen, maar niet onder ieder zonnepaneel kan een groen dak worden geplaatst. Bij een groen dak staan zonnepanelen hoger op het frame. Hierdoor kan er voldoende zonlicht bij de planten komen. Wanneer de zonnepanelen niet hoog genoeg op het frame staan, kan je overwegen om het groene dak tussen de zonnepanelen door aan te brengen.

Het aanleggen van een groen dak en het aanvragen van een eventuele subsidie verloopt altijd via de eigenaar van de woning. In dat geval zul je met hen het gesprek aan moeten gaan. Attendeer ze dan zeker op de vele voordelen van groene daken, zoals de langere levensduur van het dak. 

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stuur ons dan gerust een mailtje. Wij geven graag antwoord op jouw vraag!

Stuur een berichtje